Újságcikk

Éhen halt a Satöbbi, hogy kiadhassa lemezét

Nincs még egy olyan zenekar, amelynek szövegei annyira érzékenyen, sokszor „húsbavágóan”,  mégis frappánsan és mosolyra késztető humorral reagálnának a Hold által körülkeringett Föld bolygón található Magyarország aktuális társadalmi helyzetére, mint a Satöbbi. Az együttes 21 évnyi taktikus hallgatást követően jelentette meg második stúdió albumát, ami minden szempontból korszakalkotó a formáció életében és már önmagában is önmaga! A történet legalább annyira bővelkedik fordulatokban, mint amennyire vidám, pörgős és elgondolkodtató a Vissza a pénzt! című lemez.

 

Címválasztás

Aki csak egyszer is megfordult az utóbbi évtizedben egy Satöbbi koncerten, tudja, hogy az együttes közönsége aktívan részt vesz az előadás hangulatának javításán. Teszi ezt olyan különböző mondatok bekiabálásával, mint a „Szexi vagy Max!”, az „Oszoljatok fel!”, vagy épp az új lemez címéül szolgáló „Vissza a pénzt!” frázis. Ám az így már önmagában is releváns címet az a tény teszi még indokoltabbá, hogy az album elkészítését nagyrészt az együttes közönsége előzetesen, közösségi finanszírozással tette lehetővé.

A történet…

…még 2016 tavaszán kezdődött egy koncert előtti hangbeállást követően. A zenekar egyetlen és ezért legcsinosabb női tagja, Giret Fruzsi énekesnő vetette fel az új lemez készítésének ötletét a többiek felé. Az okokat többek többféle helyen keresik. Egyesek szerint azért tett így, mert Fruzsi épp ráért, mások szerint azonban unta már, hogy húsz esztendeje ugyanazokat a zseniális dalokat kell előadnia. A L’art pour l’art Társulatban Margitként elhíresült Pethő Zsolt énekes szerint azonban a zenekar csupán annak a hagyománynak kívánt helyt adni, miszerint a nagyobb zenekarok 21 évente adnak ki új stúdióalbumot. (Legalábbis ezt olvasta a www.vilagerdekessegeiegyhelyenazazitt.com web-oldalon.)

Videósorozat

Az együttes ezek után meghirdette szándékát, és az indiegogo oldalra invitálta támogatóit. Tette ezt a youtube csatornájára feltöltött, az együttesre abszolút jellemzően tragikus hangvételű, végső-sikoly-depresszív- videó-gegekkel. A hatás nem maradt el. És bár a célul kitűzött teljes összeg mégsem gyűlt össze (Ezért még számolunk!), a zenekar tagjai úgy döntöttek, hogy a hiányt saját erőből, a koncerteken nem kiosztott gázsikból adják össze. (Ettől ugyan éhen haltak és azóta ló legel a sírjukon, de emiatt még figyelemreméltóbb az új CD kiadása!)

Felvételek

A stúdiómunkák rendben el is kezdődtek a tavalyi esztendő legelején, koratavasszal pedig épp befejeződni látszottak. Az anyagot Giret Gábor basszusgitáros/gitáros/hangmérnök karolta fel zenei rendezőként, így neki köszönhető az album egységes (és nem mellesleg) bitangjó megszólalása is. A munka olyannyira jól haladt, hogy a zenekar már épp a lemez bemutatását hivatott koncertjének megszervezésébe fogott, amikor is…

…megtörtént a baj!

A végső mastering előtt közvetlenül a biztonsági másolat készítése közben hardverhiba okán a 90%-ban kész anyag egy az egyben megsemmisült. Két hónapig tartott az az elkeseredett időszak, amely alatt az együttes és a hangmérnök mindent elkövetett, hogy az anyagot szakemberek segítségével visszamentsék. Ám valamennyi elkeseredett próbálkozásuk kudarcot vallott, így nyár végére be kellett látniuk, hogy nincs más lehetőség, mint hogy újra nekiállnak a lemezanyag rögzítésének. Hiába no, a régi germán instant bölcsesség szerint: ami nem pusztít el, az megerősít!

Ezúttal sikerült

…és nem is akárhogyan. A sors fintora (szelfiknél mindig alkalmazza), hogy az alkotók szerint csupán előnyére vált a zenei anyagnak a kényszerduplázás. A dalok kiforrottabbak lettek, a hangszerelés pedig kifinomultabbá vált. A kifinomult kiforrottságoknál pedig nincs jobb, ahogyan ezt a francia gyermek-közgazdászok állítják egy vietnámi web-oldalon, amely egy tadzsik szerverről juttatja el az információkat a  www.vilagerdekessegeiegyhelyenazazitt.com oldalra látogatókhoz.

A melódiák nagy része már első alkalommal fülbe mászik (Áááááá!), sokszor táncra is ingerel Grrrrr!!!), a szövegek azonban, mint a jó jalapeno paprika, kétszer „csípnek” (Íjjjjjjj!!!). Elsőre még csak viccesnek tűnnek, de annak, aki mélyebben is elmorfondírozik rajtuk, mélyebb értelemben is nyújtanak „aha-élményt” (Pl.: Take on me! Take me on!) .

Kik az alkotók?

A lemez legtöbb szerzeményét alapvetően a Pethő Zsolt TH – Seres Péter szerzőpáros jegyzi, de egy-egy szerzemény erejéig feltűnik Giret Fruzsi, és a szintén a LPL Társulatból ismert Szászi Móni is a szerzők között. A lemezen a Satöbbi együttes tagjai muzsikáltak, név szerint

Tóth Miklós Max punkdobolt

Szabó Márton basszusgitározott

Pethő Zsolt énekelt

Giret Fruzsi énekelt és vokálozott

Seres Péter gitározott és énekelt, illetve

Németh Márton billentyűzött.

Valamennyi dalban hol így, hol úgy közreműködött a zenei rendező Giret Gábor, a Nekem az egyszerű jó című dalban pedig Gyenes Béla klarinétozott.

 

Múlt és jelen

A Satöbbi együttessel napjainkban megjelent riportokból kiderült, hogy a nyolcvanas években létező „átkosban” a produkció folyamatosan ki volt téve az adott rendszer megfigyelésének, a zenekar tagjairól jelentések készültek, és bár voltak komoly szakmai elismerésnek örvendő támogatóik, mégis megtörténhetett, hogy a Magyar Rádióban már rögzített nagylemezük végül az egyeduralkodó Magyar Lemezkiadó Vállalat döntése értelmében mégsem jelenhetett meg. A Vissza a pénzt! című album szerencsére nem erre a sorsra jutott. December 27-től online letölthető, január 10 óta pedig CD formátumban is megrendelhető az együttes hivatalos oldalán, a www.satobbiegyuttes.hu oldalon.

 

A jövő  

Reméljük, hogy a Vissza a pénzt! című album megjelenésével a  zenekar révbe ért. Ezt bizonyítja, hogy a Satöbbi egy pályázaton 500 000 Ft támogatást nyert új klipjének elkészítésére, melyre nagy erőkkel készülnek a srácok. Emellett szervezik lemezbemutató koncertjüket is, amely, 2018. május 11-én pénteken, a Batthyány tér előtt álló Trip Hajón kerül megrendezésre.

Búcsúzóul

jöjjön egy kis ízelítő az egyik dalszövegből:

„Eleven istenek eleve nincsenek
Cuki mosollyal ömlik a kincs Neked
Ezer tolvajt szül a hülye alkalom
Valaki vigyáz Rád, steril a tartalom.”